Haastattelussa Euroopan ainoa transsukupuolinen naispainija Jessica Love!

  • 27.6.2020

Hyvää sateenkaarijuhlaa painikansa!

Priden kunniaksi FCF Wrestling otti haastatteluun Euroopan ainoan transsukupuolisen naispainijan Jessica Loven.


Hei Jessica! Aloitit transitiosi ollessasi jo painija. Minkälainen fyysinen ja psyykkinen vaikutus sillä oli painimiseen sekä sen harjoitteluun?

En ole koskaan ollut kauhean isokokoinen ja lihaksikas muutenkaan, joten hormonihoidon aloittaminen vaikutti kyllä huomattavasti lihasvoimaan. Starbuck joskus kysyikin, olenko ihan varma, että kannattaako aloittaa hormonihoito, kun se vaikuttaa negatiivisesti lihaksiin ja suorituskykyyn. Itselle hormonihoidon aloittaminen ei ollut asia, josta voisin joustaa.
Nyt kun olen ollut kohta kahdeksan vuotta hormonikorvaushoidolla, niin eron kyllä huomaa. En ole niin sanotusti ”perusvahva” enää, vaan pitää tehdä enemmän töitä ja en vain jaksa nostaa samanlaisia painoja kuin ennen. Treenaamisesta on tullut työläämpää ja tulokset näkyvät hitaammin, pitää tehä enemmän duunia, jos haluan kasvattaa lihasmassaa. Psyykkisesti se on kuitenkin vaikuttanut hyvällä tavalla, sillä olen enemmän sinut itseni kanssa, eikä ahdista oma olemassaolo ja ”habitus” niin paljoa.

Miten transitiosi otettiin vastaan bäkkärillä? Entä yleisössä?

Bäkkärillä meni hetki ymmärtää, että olen ihan tosissani tämän asian kanssa, samoin yleisössä. Japanissa siitä tehtiin ihan iso juttu, kun sain passiin oman nimen ja naisen henkilötunnuksen, koska sielläkin oli ensin ajateltu, että tämä on vaan joku gimikki. Olihan siinä gimikkiäkin, mut se ei koskaan ollut ”mies, joka luulee olevansa nainen”. Pakko oli päästä painimaan omana itsenäni, niin keinot oli keksittävä jotenkin.
Näin syntyi Jessica Love: super positiivinen, kaikkia rakastava blondi bimbo, joka jakaa piparia, eikä pelkää astua kehään isompia vastustajia vastaan. Oli se aika pelottavaa uskaltaa olla oma itsensä.
Koulutukseen päästyäni olin jo ehtinyt kyseenalaistaa omaa sukupuoltani, mutta en vielä ollut kaapista ulkona. Yksiä vaikeimpia ja pelottavimpia asioita oli tulla kaapista ulos painikehässä, mutta se on ollut paras asia mitä olen tehnyt elämässäni. Yleisön ja bäkkärin sain puolelleni huumorilla, kovalla työllä ja mun persoonallisuudella (nykyään vielä isommalla persoonallisuudella).

Minkälaisia haasteita olet kohdannut ainoana transsukupuolisena naispainijana Euroopassa?

Ehkä ainoita negatiivisia asioita on se, että mut pistetään aika usein vain poikien kanssa painimaan – ei sillä ettenkö tykkäisi painia poikien kanssa! Olen pitkään halunnut päästä painimaan myös naistendivisioonassa, painijoitahan me kaikki ollaan. Siinä on ehkä jotain pientä stigmaa bookata trans-naista cis-naista vastaan.
Jotkut ”jonnet” näkee sen jotenkin tosi epäreiluna vastakkainasetteluna. Mutta tää on kuitenkin hei showpainia, jossa on idea sekoittaa myös painoluokkia, jotta saadaan kiinnostavia otteluita!

Minkälaisen vastaanoton olet saanut transpainijana ulkomailla?

Todella hyvän, oon miettinyt välillä että miksi, mut ehkä et oon uskaltanut olla vaan oma itseni ja tehdä tätä hommaa isolla sydämellä.

Koetko tärkeäksi edustaa transyhteisöä esiintyessäsi?

Joo ja en. Mä teen showpainia omana itsenäni ja edustan itseäni. Tulin tänne pääasiassa painimaan, en edustamaan mitään yhteisöä. Haluan vain näyttää kaikille, että sä voit olla oma itsesi ja tehdä asioita, joista tykkäät.
Jos mä uskallan nousta kehään, astua yleisön eteen avoimesti omana itsenäni, niin se voi oikeasti auttaa jotakuta tulemaan kaapista ulos ja saamaan itsevarmuutta olemaan oma itsensä. En voi edustaa koko yhteisöä, mutta mä voin olla yksi ihminen siitä yhteisöstä, joka tekee omaa juttuaan. Ei kaikki ole samanlaisia kuin minä, ei kaikki halua kertoa avoimesti trans-taustastaan tai olla näkyvillä ja se on myös tosi fine. Mä oo showpainija, satun vaan olemaan transnainen.

Minkälainen asenne showpainin sisällä on HLBTIQ+ yhteisöä kohtaan? Onko se muuttunut vuosien varrella?

Yhteiskunta on muuttunut suvaitsevaisemmaksi, kun sateenkaarikansasta on tullut normaalimpi juttu ja ennakkoluulot ovat vähentyneet, niin painin sisä- kuin ulkopuolellakin.
Ennakkoluuloja on silti ja stereotyyppisiä olettamuksia, niistä päästään ehkä joskus eroon. Asenne riippuu ihmisestä, mutta yleisesti, jos et ole vaikea ihminen niin sua kohtaan ei olla vaikeita.

Toivoisitko isompaa näkyvyyttä seksuaali- sekä sukupuolivähemmistöille showpainissa?

Kunhan sitä ei tuputeta väkisin ihmisten kurkusta alas, se saattaa aiheuttaa vastareaktioita ihmisissä. Haluan että mut bookataan painimaan mun taitojen ja persoonan takia. En haluaisi itse saada matsipaikkaa vain siksi, että olen vähemmistön edustaja.
Haluan, että kaikilla olisi tasavertainen mahdollisuus harrastaa tätä lajia etnisyyteen, sukupuoleen tai seksuaalisuuteen katsomatta, sekä toivon, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt voivat olla mukana showpainissa ja että me saamme tasavertaiset lähtökohdat muiden kanssa.

Hyvää Prideä kaikille!
Jessica Love