Talvisodassa SISU8-turnauksen loppukoitos! Jake Luupää vs. Sebastian Vauhkonen

  • 30.11.2021

Sisu. Tuo piirre, josta kansakuntamme sanotaan olleen tehty. Läpi harmaan kiven menee suomalainen hampaat irvessä ja verenmaku suussa lannistumatta suurten voimien edessä. Harvan kohdalla tuo myyttinen narratiivi on kuitenkaan todellisuutta – paitsi kahden. Heidän tiensä riesteävät nyt, ehkä sopivasti, oman aikamme Talvisodassa.

Tämän vuoden SISU8-turnauksen finaaliin ovat raivanneet tiensä kaksi yksilöä, joille yhteistä on ehkä konetuliaseen lailla palpattavat äänihuulet ja karismaattinen olemus. Muutoin he eivät voisi persoonina olla erilaisempia.

Sebastian Vauhkonen, vuosikertaa 2020, ei teoillaan välttämättä kuitenkaan kerro tarinaa sisukkuudesta niin kuin opportunismista. Narsistinen somevaikuttaja on ajanut turnausvastuksiensa yli likaisia keinoja kaihtamatta: Nikita ja Alfa saivat molemmat tuta huijarin elkeet ja tuomarin puusilmän. Merkittävä ottelupaikka vuoden juhlatapahtumassa tuskin lisää arvokkuutta Vauhkosen edesottamuksiin, vaan mitä suurempi estradi, sen enempi näkyvyyttä kunniattomalle egotripille, jossa kaikki mahdollinen tunnettuus on hyvästä. Kenties nyt ollaan lähempänä kuin koskaan #mainstreamin rikkomista – ja kenties mitä pahamaineisimmalla tavalla? Toisaalta Vauhkonen, joka ei teoriassa ole vielä kertaakaan itse hävinnyt ottelua, saattaa kokea ensimmäisen, karvaan ja nöyryyttävän tappionsa kun todistajia on eniten. Totta puhuen voisi tehdä hänelle ihan hyvää.

Sitten on Jake Luupää, 2014 keskuuteemme hurjastellut. Jo nimessä piilee vihje siitä, ettei tätä miestä pysäytä edes seinä, eikä varsinkaan lasikatto. Seitsenvuotinen ura on ollut saaga, jossa rämäpäinen henki ei ole aina riittänyt, ja synkkiinkin pohjamutiin on ”Epäammattilaispainija” päässyt sukeltamaan. Sieltä nouseminen uuteen feeniksin-lentoon on ollut todellakin sisulla ryyditetty sovitustarina, jossa sankari on palauttanut uskon itseensä niin kansan kuin omissa silmissään. Raivo-Romppaisen ja Toni Tammisen laottua turnajaisissa sai Luupää kokea tässä välissä jo yhden sortin kliimaksin: FCF-mestaruuskamppailun Juhana Karhulaa vastaan kotikentällään Turussa, joka menee aikakirjoihin eräänä kaikkien aikojen painispektaakkeleista. Mutta titteli jäi saavuttamatta ja i:n päältä uupuu edelleen piste, joka varmistaisi paikan eliitin rinnalla. Sinne on olemassa pokaalinmuotoinen, kiiltävä pääsylippu, joka on nyt saatavilla. Näytön paikkojakaan ei ole loputtomasti – se voi olla nyt tai ei koskaan.

Talvisodassa 11. joulukuuta panokset ovat kovat kuin jääkylmällä taistelukentällä. Kahdeksan sisukasta aloitti, kaksi on jäljellä, ja vain yksi selviää voittajana. Kuka ampaisee raketilla tulevaisuuden tähtikartastoon, kun toinen saa kokea olleensa niin lähellä? Näet sitten jahka hankit lippusi Livetosta!